Michelisz győzelme a Hungaroringen
11 máj 2015

2015 FIA Túraautó Világbajnokság 5. és 6. kör a 24 körös hungaroringi versenyen, Budapest május 1-3.

Michelisz Norbi megerősítette nemzeti hősi státuszát a második WTCC futam megnyerésével a magyarországi Hungaroringen. Ezzel megszerezve a Honda első győzelmét a 2015-ös FIA Túraautó Világbajnokságon, és véget vetve a Citroën domináns kezdésének a szezonban.

Első alkalommal vezetve az átalakított Civic-et, Michelisz tőkésítette az első helyét a második futamban egy megható győzelemmel, 35.000 rajongó előtt. A Zengő Motorsport versenyzőjének sikere követte a világbajnok José María López 2015-ben elért harmadik győzelmét a Citroënnel, a nyitó versengésben, Ez biztosítja, hogy az Argentin marad az a versenyző, akit le kell körözni a címért folytatott verseny 7. és 8. körében a legendás nürburgringi Nordschleife-ben, még ebben a hónapban.

Yvan Muller és Hugo Valente végzett az első versenyen dobogós helyen Tom Coronellel és Tom Chiltonnal másodikként, és harmadikként a második futamon a Chevrolet RML Cruze TC1-esükben. Valente és Michelisz volt a két Yokohama Vezetői Trófea nyertese. Viszont a LADA Sport versenyző Rosneft számára Rob Huff 9. helye a nyitó versenyen vegyes érzéseket keltett.

Első verseny, felvezető kör: LÓPEZ MEGCSINÁLTA A WTCC MESTERHÁRMAST
A harmadik rajthelyről induló José María López az élre robbant már az első kanyarban és sikerült az előnyét fenntartania egészen a futam leintéséig, megelőzve Citroën csapattársát Yvan Mullert az első helyen. Hugo Valente, aki a pole pozíciós Muller mellől indult, másodjára ért el a WTCC-n dobogós helyezést – 3. helyet – remek vezetéssel a Campos Racing számára, úgy, hogy sikerült kivédenie a gyorsan rajtoló Lópezt. Muller a lomha átjárót okolta első helye elvesztéséért és 2011 óta töretlen hungaroringi győzelmi menetelése megszakításáért. Ma Qing Hua a 4. helyen ért be miután ellenállt Tiago Monteiro intenzív nyomásának, aki a Honda Civic WTCC vezetők hazájában ötödik volt. Sébastien Loeb is a top hatban végezte, időt veszítve akkor, mikor az első kanyart szélesen vette, amely a Citroënje kezelését jelentősen befolyásolta. Tom Chilton lett a hetedik, a hazai hős, Michelisz Norbert pedig a nyolcadik. Rob Huff vitte a kilencedik helyet a LADA-val és Tom Coronel végzett a 10. helyen megszerezve ezzel 2015-ben első pontjait.

Második verseny felvezető: A hazai tömeg éltető ereje vezeti MICHELISZT a győzelemig: Michelisz Norbert ezen, negyedik WTCC-s győzelme talán a legmeghatározóbb, hiszen pole pozíciót váltott győzelemmé hazai pályán, a helyi szurkolótábor egyöntetű éljenzése közepette. A magyarok semmilyen hibát nem észleltek miközben Norbi a Honda feltuningolt Civicjével beérkezett az első helyre. Tom Coronel és Tom Chilton a tiszteletteljes második és harmadik helyen végeztek a ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze TC1s-ükkel. Tiago Monteiro ért be negyedikként a Castrol Honda World Touring Car Team versenyzőjeként. Sébastien Loeb a második kanyarbeli összeütközést sértetlenül úszta meg, hogy így ötödikként végezhessen a vezető Citroënnel. A csapattárs és WTCC vezér José María López hatodikként ért célba a fordított rajtrácsos futamon. Rob Huff viszont nem volt ennyire szerencsés, már az első kör végén pihenő pályára küldte LADA-ját sérülés miatt. Hugo Valente nyolcadik lett Muller mögött. Ma Qing Hua és Grégoire Demoustier kilencedik és tizedik helyezéssel gazdagodtak. John Filippi fejezte be a tizenegyedik helyen, Stefano D’Aste a tizenkettediken, Gabriele Tarquinival beállítva a kör rekordot, miután a rázós rajt után; ahol kicsúszott a fűbe, visszatért a versenybe. Huffhoz hasonlóan, Mikhail Kozlovskiy és Mehdi Bennani szintén hamar kiesett a versenyből.

YOKOHAMA VEZETŐI TRÓFEA: VALENTE AZ ELSŐ GYŐZELMÉRE TÖR
Michelisz Norbert számára a második futamon ez a két siker Tom Chiltonnal szemben négy pontos előnyt jelent. A frusztráló hétvége Mehdi Bennaninek azt jelenti, hogy a marokkói elvesztette az alapot a független versenyzők közötti elsőségi harcban. Hugo Valente számára 2015-ben ez volt az első győzelem, mielőtt Michelisz-szel, Tom Coronellel és Chiltonnal az össz-Yokohama Vezeteői Trófeára tör.  Stefano D’Aste, Grégoire Demoustier és John Filippi is mind szereztek pontot.

GYŐZTESEKTŐL (a teljes szöveg a media.fiawtcc.com-on)
José María López: “Ez előtt a tömeg előtt az első győzelmem különleges volt.  Tudtam, hogy a rajt nagyon fontos lehet. Le akartam körözni Hugot, mert biztos voltam benne, hogy ez fontos a verseny számára, de ha lehetek őszinte nem volt tervben Yvant így megelőzni. Ez egy nagyszerű csata volt és négyszeres bajnokként ő az a versenyző, akit példaképemnek tartok.”

Michelisz Norbert: “Nagyon szerencsés vagyok, hogy pont itt nyerhettem, hazai szurkolótábor előtt. Fantasztikus volt. Pontosan emlékszem 2012-re, amikor első ízben álltam a dobogó első helyén, és akkor azt gondoltam, jobb már nem is lehet. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ezzel a fantasztikus autóval indulhattam – minden a tervek szerint ment a második versenyben. Keményen koncentráltam. Nem néztem sokat a visszapillantó tükörbe, nem néztem a kijelzőt, vajon hány kör van még hátra, de két kör elteltével tudtam, hogy közel állok a célhoz. Ezután már nagyon izgatott voltam.”

EREDMÉNYEK
Minden eredmény megtekinthető a következő weblapon: http://media.fiawtcc.com/race-of-hungary/.

TÉNYEK
Első verseny pole pozíció (DHL által nyújtott): Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
Első verseny Yokohama versenyző: José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
Második verseny pole pozíció (DHL által nyújtott):  Michelisz Norbert (Honda Civic WTCC)
Második verseny Yokohama versenyző: Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)

VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
Az ideiglenes állás letölthető az alábbi honlapról: http://media.fiawtcc.com/race-of-hungary/.

KÖVETKEZŐ VERSENY
WTCC Verseny, Németország, Nürburgring, május 14-16. További információk: 24h-rennen.de

Sajtókapcsolatok: Richard Rodgers, +44 7833470541, media@fiawtcc.com
Televízió/rádió kapcsolatok: Antonios Argyropoulos, antonios@eurosport.com
Web: Fiawtcc.com élő időzítésért, eredményekért és nagy felbontású képekért

Kövesse a WTCC-t Facebook-on és Twitter-en